مواد افزودنی, مواد افزودنی چیستند؟, بنیاد فرهنگ تغذیه | حکیم رضی

مواد افزودنی چیستند؟

مواد افزودنی چیستند؟

مواد افزودنی

  • افزودنیهای غذایی موادی هستند که برای انجام عملکردهای خاص به غذاها اضافه می شوند. مواد افزودنی ممکن است طبیعی ، طبیعی یکسان یا مصنوعی باشند. 
  • گروه های اصلی افزودنی های غذایی آنتی اکسیدان ها ، رنگ ها ، مواد تقویت کننده طعم ، شیرین کننده ها ، امولسیفایرها و تثبیت کننده ها و نگهدارنده ها هستند.
  • قبل از اینکه اجازه استفاده داده شود ، تمام افزودنی ها از نظر ایمنی کاملاً ارزیابی می شوند. به افزودنیهای تأیید شده تعدادی داده می شود و به برخی نیز اگر برای استفاده ایمن در اتحادیه اروپا پذیرفته شوند ، “E” داده می شود.

Master Groph 5 2 4 300x199, بنیاد فرهنگ تغذیه | حکیم رضیافزودنی های غذایی موادی هستند که برای انجام طیف وسیعی از عملکردهای خاص به غذاها اضافه می شوند. مواد افزودنی ممکن است طبیعی ، طبیعی یکسان یا مصنوعی باشند.

  • مواد افزودنی طبیعی موادی هستند كه به طور طبیعی در یك ماده غذایی یافت می شوند و از یك ماده غذایی استخراج می شوند تا در ماده غذایی دیگر مورد استفاده قرار گیرند. به عنوان مثال ، از آب چغندر با رنگ بنفش روشن می توان برای رنگ آمیزی غذاهای دیگر مانند شیرینی استفاده کرد.
  • مواد افزودنی یکسان در طبیعت ، کپی ساخته شده توسط انسان است که به طور طبیعی وجود دارد. به عنوان مثال ، اسید بنزوئیک ماده ای است که در طبیعت یافت می شود اما به صورت مصنوعی نیز ساخته می شود و به عنوان ماده نگهدارنده استفاده می شود.
  • مواد افزودنی مصنوعی به طور طبیعی در غذاها وجود ندارند و به صورت مصنوعی ساخته می شوند. به عنوان مثال آزودی کاربنامید ، بهبود دهنده آردی است که برای کمک به خمیر نان استفاده می شود.

 

PLmw4w31hvi8OIwa 300x240, بنیاد فرهنگ تغذیه | حکیم رضی

 

چرا از مواد افزودنی استفاده می شود؟

مواد افزودنی برای طیف وسیعی از توابع استفاده می شود از جمله:

  • برای حفظ ترکیبات مغذی مواد غذایی و ایمن نگه داشتن آن برای خوردن
  • تا غذا بهتر به نظر برسد یا طعم آن بهتر شود
  • برای افزایش ماندگاری و ماندگاری یک محصول غذایی
  • برای بهبود ترکیب غذایی یک محصول (به عنوان مثال افزایش ویتامین به عنوان مثال با افزودن اسید اسکوربیک)
  • کمک به پردازش و ساخت (به عنوان مثال امولسیون کننده ها ، برای کمک به ترکیب مواد با یکدیگر).

مواد افزودنی و عملکرد مواد غذایی

مواد افزودنی غذایی معمولاً بر اساس عملکردشان دسته بندی می شوند. گروه های اصلی افزودنی های غذایی در زیر شرح داده شده است:

آنتی اکسیدان ها – احتمال روغن و چربی موجود در غذاها را از ترکیب با اکسیژن و تغییر رنگ یا تبدیل شدن به مواد سست کاهش می دهد. چربی های نرم بو و طعم ناخوشایندی دارند و خطر سلامتی هستند. از آنتی اکسیدان ها برای افزایش ماندگاری در میوه ها ، سبزیجات و آب میوه ها نیز استفاده می شود. ویتامین C (اسید اسکوربیک) یکی از آنتی اکسیدان های بسیار پرکاربرد است (پیوند به ویتامین C).

 تغذیه 300x300, بنیاد فرهنگ تغذیه | حکیم رضی

رنگها – برای ایجاد اشتها آورتر بودن غذا استفاده می شود. در حین پردازش برخی از مواد غذایی ، رنگ می تواند از بین برود بنابراین از مواد افزودنی برای بازیابی رنگ اصلی استفاده می شود ، به عنوان مثال نخود فرنگی چربی مغز مغز. از مواد افزودنی رنگی همچنین می توان برای روشن شدن رنگ غذای موجود استفاده کرد ، به عنوان مثال زردی کاستارد را افزایش می دهد. رنگ ها یا طبیعی هستند (به عنوان مثال کورکومین (E100) عصاره زرد رنگی از ریشه زردچوبه است) ، طبیعی یا مصنوعی هستند. برخی از رنگ ها نیز ویتامین هستند (به عنوان مثال ریبوفلاوین و بتاکاروتن) و اینها تنها رنگهایی هستند که در غذای کودک مجاز هستند.

تقویت کننده های طعم دهنده – به طور گسترده ای در غذاهای شور استفاده می شود تا طعم موجود در غذا را افزایش دهد. مونوسدیم گلوتامات نمونه ای از تقویت کننده طعم است.

شیرین کننده ها – شدید یا فله هستند. شیرین کننده های شدید (به عنوان مثال ساخارین و آسپارتام) چندین برابر شیرین تر از قند هستند و بنابراین فقط به مقدار کم استفاده می شوند. همین امر آنها را برای استفاده در محصولاتی مانند نوشیدنی های رژیمی که دارای انرژی بسیار کمی هستند ، مناسب می کند. شیرین کننده های فله (مانند سوربیتول و سوکرالوز) شیرینی مشابه قند دارند بنابراین در غذاها به مقدار مشابه قند استفاده می شوند.

مواد نگهدارنده – برای کمک به نگه داشتن مواد غذایی برای خوردن غذا برای مدت طولانی استفاده می شود. هر ماده غذایی فرآوری شده با ماندگاری طولانی احتمالاً شامل مواد نگهدارنده است ، مگر اینکه روش نگهداری دیگری مانند انجماد ، کنسرو یا خشک شدن استفاده شده باشد. روش های سنتی با استفاده از شکر ، نمک و سرکه هنوز هم برای حفظ برخی از غذاها استفاده می شود.

امولسیون کننده ها ، تثبیت کننده ها ، مواد ژل ساز و غلیظ کننده ها – امولسیون کننده ها به ترکیب مواد مانند روغن و آب که به طور معمول جدا می شوند ، کمک می کنند. تثبیت کننده ها از جدایی دوباره آنها جلوگیری می کنند. از آنها در غذاهایی مانند بستنی استفاده می شود. از مواد ژل کننده برای سازگاری ژل مانند به غذاها استفاده می شود ، در حالی که مواد غلیظ کننده باعث افزایش ویسکوزیته مواد غذایی می شوند.

9667979 373 300x198, بنیاد فرهنگ تغذیه | حکیم رضیچگونه کنترل می شوند؟

مواد افزودنی

تمام افزودنی ها قبل از اینکه مجاز به استفاده شوند ، از نظر ایمنی کاملاً ارزیابی می شوند و فقط در این صورت مجاز به استفاده در محدوده محدودی از محصولات و در مقادیر مشخص هستند. این مقادیر بر اساس میزان مصرف روزانه قابل قبول (ADI) است که توسط سازمان ایمنی غذایی اروپا (EFSA) از نتایج آزمایشات ایمنی محاسبه شده است. ADI نشان دهنده مقداری است که می تواند روزانه در طول زندگی بدون خطر قابل توجه سلامتی بلعیده شود. به افزودنیهای تأیید شده تعدادی داده می شود و به برخی نیز “E” تعلق می گیرد. E نشان می دهد که این ماده افزودنی به عنوان بی خطر برای استفاده در اتحادیه اروپا پذیرفته شده است. حتی هنگامی که یک ماده افزودنی تأیید شده باشد ، برای حفظ وضعیت آن به عنوان “تأیید شده” ، آزمایش منظم تکراری لازم است. برچسب های مواد غذایی اطلاعات مربوط به اکثر مواد افزودنی موجود در لیست مواد تشکیل دهنده را می دهد ، به طوری که مصرف کنندگان می توانند آگاهانه انتخاب کنند.

مواد افزودنی غذایی و رفتار کودکان

بعضی از والدین گزارش می دهند که رنگها و مواد نگهدارنده مصنوعی باعث تحریک بیش فعالی در فرزندان آنها می شود ، اگرچه آزمایش های کنترل شده تصادفی به طور کلی نتوانسته اند ارتباطی نشان دهند. با این حال ، مطالعه منتشر شده در سال ۲۰۰۷ (McCann D ، Barrett A & Cooper A و همکاران) نشان داد که مخلوط برخی از رنگ های مصنوعی مورد استفاده در غذاها و نوشیدنی ها به همراه نگهدارنده بنزوات سدیم ، در برخی از کودکان با بیش فعالی همراه است ، اگرچه هنوز مشخص نیست که این دلیل بیش فعالی است یا خیر.

این رنگ های مصنوعی عبارتند از:

زرد غروب خورشید (E110) ، تارترازین (E102) ، کارموزیس (E122) پونسو ۴R (E124) ، زرد کینولین (E104) و قرمز آلورا (E129). مواد غذایی و نوشیدنی حاوی هر یک از این شش رنگ باید حاوی هشدار روی بسته بندی باشد. این عبارت می گوید: “ممکن است تأثیر سوverse بر فعالیت و توجه کودکان داشته باشد”. FSA تولیدکنندگان را تشویق می کند تا به دنبال یافتن گزینه هایی برای این رنگها باشند. برخی از تولیدکنندگان و خرده فروشان قبلاً برای حذف آنها اقدامی انجام داده اند.

پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.